Lördag 22 februari 17.00, Kristinehallen, Falun

BEETHOVEN 250 ÅR

Solist: Paula Sjöberg
Dirigent: Georg Lidström

R Schumann, Cellokonsert a-moll
L v Beethoven, Symfoni nr 3, “Eroican”

Under 2020 är det 250 år sedan Ludwig van Beethoven föddes, en av musikhistoriens giganter. Det kommer naturligtvis att uppmärksammas i många konsertsalar under året.

Vi firar Ludwig tidigt på året genom att framföra symfoni nr 3, ”Eroican”. Ett verk skrivet 1804, och som ursprungligen var ämnat som en hyllning till Napoleon Bonaparte. Enligt vissa musikhistoriker var marskalken Jean-Baptist Bernadotte, delaktig i detta. Den blivande svenske kungen Karl XIV Johan, hade några år tidigare umgåtts med Beethoven i Wien, och verkar ha påverkat honom med idén att hedra den framgångsrike generalen.

Efter att Napoleon hade utropat sig till kejsare i december 1804 kom Beethoven på andra tankar och bytte bort titelbladet på verket. En historia som är välkänd och sannolikt till vissa delar är sann, men har flera varianter.

Ett uppskattat återseende för såväl orkesterns musiker som falupubliken är att Georg Lidström intar dirigentpulten. Georg har dirigerat DOF vid många tillfällen sedan första framträdandet redan år 1990.

Paula Sjöberg, 18 år från Stockholm, studerar vid Musikkonservatoriet. Paula är en begåvning utöver det vanliga och har redan deltagit i flera tävlingar för unga solister.
Nu väntar fortsatt utbildning vid musikhögskola och en spännande karriär som musiker.

<Tillbaka till Program